Citirea la distanță a contoarelor

Sistemele de citire la distanță AMR (citire automată a contoarelor) reprezintă o soluție proprie, modernă, extensibilă, modulară și flexibilă care sprijină procesele de gestiune la o rețea de citire a contoarelor.

Caracteristicile fundamentale ale sistemului sunt:

  • citirea de la distanță a datelor contorizate;
  • controlul asupra operării contactorului înăuntrul contorului (deschidere/închidere);
  • configurarea de la distanță a contorului;
  • în cazul integrării în sistemul cu pre-plată LEW – transferul la distanță al unei părți noi din creditul achiziționat (fie în kWh sau valută – în funcție de tipul de credit al contorului);
  • rezolvarea evenimentelor de eroare raportate de contor (informații on-line despre câmpul magnetic extern, rețeaua de alimentare, monitorizarea lipsei fazelor sau întreruperea cablului de împământare).

Construcția soluției

În implementarea actuală, sistemul AMR este construit în baza unei topologii „stea”, unde nodul central al fiecărei structuri locale este o unitate de concentrare a datelor (UCD), printre alte funcții, colectând datele de la contoarele alocate acesteia. Apoi o rețea de unități de concentrare a datelor comunică cu Serverul Telemetric central, care poate asigura interfețe la sistemele externe.

 

Sistem mobil de citire la distanță 

Gamele de funcționare pentru ramuri particulare ale sistemului de citire pot fi extinse prin aplicarea unei funcții de retransmisie (executată fie prin modulul de comunicare al contorului său, de un dispozitiv extern-repetator / amplificator).

Abundența interfețelor fizice permite construirea de instalații eterogene, atât în caz de unități diferite de concentrare a datelor, dar și în cazul unei unități singulare de concentrare a datelor (folosind punți-media convertoare). Oferă posibilitatea unei soluții optime (referitor atât la costuri cât și la parametrii colectați) practic în orice condiții de teren și pe orice scară de concentrație a contoarelor.

În situații speciale, când condițiile locale nu justifică din punct de vedere economic construirea unui sistem complet automat (sau în caz de urgență întreruperea operării canalelor de transmisie) este posibil să folosiți o unitate de concentrare a datelor așa-numită „mobilă”- un computer PDA cu interfață de comunicare și soft corespunzător. Citirea contoarelor în acest fel se face în sistem mobil – de un tehnician de la unitatea de servicii publice.